Hopp til innhold

LED, QLED, Mini-LED, Micro-LED eller OLED

Vilken
TV
ska du välja?

TV-teknikerna utvecklas konstant. Nya lösningar som Mini-LED, QLED och OLED har tillkommit medan andra – till exempel plasmaskärmar och de ursprungliga LCD-panelerna – har blivit föråldrade och fasats ut. 3D och välvda skärmar har kommit och gått, Smart TV och HD-streamingtjänster har blivit vardag, ja listan kan göras lång.

Det är verkligen rena rama djungeln att hitta rätt i, och för att göra det hela etter värre står både tillverkare och mindre nogräknade elektronikföretag redo att lura dig att bara köpa det som de tjänar mest på för tillfället. Därför kan det vara bra att vara på din vakt när du ska köpa TV och välja teknik.

Här får du en ordentlig översikt över de olika grundläggande teknikerna, och du är alltid välkommen att fråga oss på HiFi Klubben om råd så att du hittar en TV som passar för ditt behov.

Bästsäljare
TV

Micro-LED
FRAMTIDENS TV?

När lysdioderna blir tillräckligt små blir det möjligt att ha en LED per pixel, där lysdioderna i sig skapar bilden. Den här tekniken används idag huvudsakligen i digitala reklamskyltar och skärmar vid konserter eftersom de enskilda pixlarna här är så pass stora att det är genomförbart. Tekniken kallas Micro-LED, inte att förväxla med Mini-LED där lysdioderna som sagt bara agerar ljuskälla. Micro-LED blir hela tiden bättre och billigare men finns fortfarande bara i TV-apparater i väldigt stora storlekar och till skyhöga priser.

Med Micro-LED kan du få maximal ljusstyrka och djupaste svärta eftersom du kan släcka lysdioderna på pixelnivå. Tiden får utvisa om Micro-LED kan gå om de andra teknikerna i framtiden för att ge oss den perfekta bilden.

OLED
Ett vackert alternativ

I teorin är Micro-LED den perfekta kombinationen av de här två teknikerna, men eftersom den här tekniken fortfarande är väldigt ny så står det fortfarande skrivet i stjärnorna om OLED, Micro-LED eller något annat blir framtidens dominerande TV-teknik.
Se alla OLED-TV

Efter att ha varit på gång under några år har så kallade OLED-TV (Organic LED) kommit att bli ett seriöst alternativ på marknaden. I en OLED-skärm är det de enskilda pixlarna som skickar ut ljuset, lite på samma sätt som beskrivs i avsnittet om Micro-LED-tekniken. På så sätt kan du på en och samma gång kombinera flera av fördelarna med LED och de nu utdöda plasmaskärmarna: supertunn design, låg energiförbrukning, perfekt nivå av svärta och ultrasnabb responstid.

Det är lite lustigt, men OLED och LED är var för sig suveräna på det den andra tekniken är sämst på. OLED har alltså perfekt svärta, eftersom du här bara behöver släcka de rätta pixlarna för att få kolsvart. Å andra sidan är ljusstyrkan ganska begränsad jämfört med LED.

LED får å sin sida verkligen jobba hårt för att släcka det kraftfulla ljus som strålar bakom panelen, och det går (ännu) inte att göra till 100 procent – inte ens med Mini-LED. I gengäld är LED-paneler suveräna på att ge bra ljusstyrka när det behövs, även lokalt i bilden. Det ger dem en fördel jämfört med OLED, inte minst i upplysta rum.

Bästsäljare
OLED

QLED
NÄSTA NIVÅ AV LED

En QLED-TV kan återge hela färgrymden helt korrekt, helt linjärt och med full ljustäthet oavsett ljusstyrka. Det betyder imponerande mättade och naturliga färger under alla förhållanden. Samtidigt får du både svärta och betraktningsvinkel på en nivå som ligger nära OLED.
Se alla QLED-TV

QLED-tekniken utvecklades ursprungligen av Samsung, men andra tillverkare arbetar idag med samma principer, ibland under andra namn. I en QLED-TV har både LED-bakgrundsbelysningen och LCD-kristallernas funktion fintrimmats och blivit mer ”finmaskig” så att du kan uppnå en riktigt fin bildkvalitet.

En QLED-TV bygger på den så kallade Quantum Dot-bakgrundsbelysningen som har ett skikt av ultrasmå nanokristaller (”quantum dots”) direkt bakom LCD-panelen. Varje enskild kristall är gjord för att skicka antingen rött, grönt eller blått ljus när de träffas av bakgrundsbelysningen. Det här ljuset styrs vidare till respektive röda, gröna och blå bildpunkter (pixlar) på själva skärmen. Varje enskild pixel har med andra ord sin egen ”rätta” färg istället för vitt, och det gör en synlig skillnad.

Bästsäljare
QLED

Toppklass
NEO QLED / Mini LED

Mini-LED, även kallat Neo QLED eller QNED, är en vidareutveckling av LED-tekniken där man har lyckats göra lysdioderna som skapar ljuset i bilden omkring 40 gånger mindre. Det ger plats till betydligt fler LED-lampor, vilket innebär att en Mini-LED-TV har mycket bättre kontroll över både ljus och mörka bildpartier jämfört med en traditionell LED-TV.
Se alla NEO QLED-TV

Du får bättre återgivning av svärta och kontrast samt betydligt mindre ”bleeding”, och Mini-LED är en teknik som har potential att lyfta LED-tekniken till en helt ny nivå. En annan fördel med Mini-LED är att djupet på TV-apparaterna kan optimeras ännu mer eftersom så mycket plats sparas kring LED-lamporna. Därför kan Mini-LED-TV i teorin bli nästan lika platta som OLED. Kom dock ihåg att det också innebär att det blir ännu mindre plats för en ordentlig högtalare!

Mini-LED kan kombineras med QLED för att ge ännu bättre bild. Det är det som till exempel Samsung kallar Neo QLED.

Bästsäljare
NEO QLED

Spara 54%
QN900D
Samsung QN900D
Neo QLED-TV
29 990:- / 64 990:- / St.

LED
– TUNN DESIGN OCH LÅG ENERGIFÖRBRUKNING

LED-TV är den teknik som innebar starten för dagens supertunna TV-apparater. Bildpanelen på en LED-TV har miljontals flytande LCD-kristaller som tänder och släcker ljuset med hjälp av ett invecklat system av mikroskopiska färgfilter. Redan här uppstår förvirring, för det som för ett fåtal år sedan kallades LCD-TV kallas idag LED-TV. Men bilden skapas fortfarande av LCD-kristaller.
Se alla LED-TV

Förklaringen är att själva bilden fortfarande skapas av en LCD-panel, men ljuskällan har gått från att vara ett slags tunna lysrör till att idag vara baserad på lysdioder (LED). Det här gör det möjligt att ta fram väldigt tunna modeller och en imponerande låg energiförbrukning jämfört med tidigare LCD-paneler. På LCD-panelerna satt belysningen oftast bakom själva panelen, vilket gjorde skärmarna tjockare. På en LED-TV sitter lysdioderna antingen längs kanten av TV:n (Edge-LED) eller fördelade över hela baksidan av panelen (Full Backlight).

En nackdel med LED är att de inte kan återge helt kolsvart, och du kan också uppleva att belysningen på baksidan skiner ojämnt i mörka partier på panelen, särskilt i närheten av skärmens ytterkanter (detta kallas ”bleeding” på fackspråk). Normalt sett är det här dock inte något du tänker på. Men i helt svarta/mörka bildpartier kommer du att lägga märke till det i större eller mindre utsträckning på de flesta LED-TV-apparater.

LED-TV-apparater är okomplicerade att använda och fungerar riktigt bra under nästan alla ljusförhållanden och med alla bildkällor. De är också den mest prisvänliga kategorin och har gjort både storbildsskärmar och Smart TV tillgängligt för vanliga konsumenter. De har dock kommit att avlösas av de nyare och mer avancerade QLED-modellerna.

Bästsäljare
LED-TV

Vad ska jag då välja?

Om du ska välja LED, Mini-LED, OLED eller något annat är mycket en fråga om vad du behöver och hur stor budget du har – och självklart din personliga smak. Om du använder TV:n i ett rum med stort ljusinsläpp utifrån eller direkt sol, så är LED eller QLED nog att föredra i och med den höga ljusstyrkan. Omvänt ska du snegla mot OLED om du är ute efter perfekt återgivning av svart.

HiFi Klubben hjälper vi dig gärna med att ta reda på om du ska lägga dina pengar på rejäl storlek, snyggare design eller bättre bildkvalitet. Det är inte lätt att beskriva skillnaderna med ord, så vi rekommenderar att du kommer in och upplever de olika modellerna i praktiken. Då kan vi samtidigt hjälpa dig att hitta en ordentlig ljudlösning till din TV. För även om utvecklingen tagit stora kliv framåt när det gäller bildkvaliteten under senare år så lägger tillverkarna väldigt lite krut på ljudet. Och ljudet är fortfarande halva upplevelsen!

Bästsäljare
TV-LJUD