Vinylspelaren har några magiska kvaliteter som du inte får när du streamar musik från din telefon. Vinyl är en autentisk hands-on-upplevelse, och det är läckert att se finmekaniken arbeta när musiken spelar. Här får du några tips på hur du snabbt får din nya skivspelare att snurra så att du kan koncentrera dig på det viktigaste, nämligen att njuta av musiken.
Så billigt
kan du komma i gång
Uppackning och
montering
– omsorg betalar sig
När du köper en vinylspelare på HiFi Klubben kommer den i regel med en matchande pickup monterad på fabriken. Det är bra, för då är det svåraste redan ordnat åt dig. Det enda som återstår är att montera de saker till vinylspelaren som är nedpackade separat i kartongen med tanke på transporten, samt att göra ett par enkla inställningar:
- Montera skivtallriken och dra ut drivremmen på drevet.
- Sätta fast motvikten på tonarmen.
- Ställa in nåltryck och antiskating.
- Koppla in vinylspelaren.
Det låter kanske komplicerat om du inte har gjort det förr men i praktiken är det ganska enkelt och går att ordna på några få minuter. Det medföljer alltid en guide tillsammans med vinylspelaren, annars hjälper vi dig naturligtvis gärna i butiken. Så långt allt väl.
När vinylspelaren är korrekt ihopsatt och inställd ska den naturligtvis också stå någonstans. Här är det viktigt att du ställer den stabilt, vibrationsfritt och i våg så att mekaniken kan fungera optimalt. Det allra bästa är en hylla monterad på en bärande vägg, men en solid hifi-möbel eller en hylla kan också fungera. Vibrationer är fiende nummer ett, så placera aldrig vinylspelaren precis vid dina högtalare – då blir ljudet garanterat grötigt så snart du skruvar upp.
Om du vill ha fullt utbyte av din vinylspelare ska du både komma ihåg att behandla den varsamt och ta väl hand om dina dyrbara skivor. Om ljudet plötsligt blir förvrängt även om allt är korrekt inställt, så behöver pickupnålen troligen rengöras. Om nålen hoppar i spåret när du går förbi anläggningen kan du fundera på att hänga upp vinylspelaren på väggen. Och om din favorit-LP har bågnat från ena dagen till den andra ska du se till att inte lämna den i solen nästa gång. Så är det helt enkelt med vinyl, och det är en del av upplevelsen.
Anslutning
var sitter din RIAA-förstärkare?
Den mest förvirrande detaljen när det gäller vinylspelare är nog RIAA-förstärkaren som behövs för att du ska kunna lyssna på vinyl. Du använder bara en RIAA i samband med vinylspelare, och den har till uppgift att förstärka den extremt svaga signalen från pickupen så att den hamnar på samma nivå som andra musikkällor, t.ex. en CD-spelare eller musikstreamer.
Utan en RIAA-förstärkare blir ljudet från vinylspelaren så svagt att du nästan inte kan höra den. Därför kan du inte bara koppla vilken vinylspelare som helst till vilken anläggning som helst. Det måste finnas ett RIAA-steg någonstans i kedjan, men i gengäld kan den finnas på tre olika ställen:
- Inbyggd i vinylspelaren
- Inbyggd i anläggningen (dedikerad phono-ingång)
- Separat box mellan vinylspelare och anläggning
RIAA
i skivspelaren
Om din vinylspelare har inbyggd RIAA-förstärkare så är det nästan fritt fram. Då behöver du inte någon dedikerad skivspelaringång utan kan ansluta till vilken anläggning eller vilka aktiva högtalare som helst, så länge det finns en ingång för en extern musikkälla. Den heter vanligtvis AUX men kan även heta CD eller något annat.
RIAA
i anläggning eller förstärkare
Med RIAA-förstärkaren inbyggd i anläggningen kan du ansluta en vinylspelare via Phono-ingången. Om din vinylspelare också har inbyggd RIAA så ska du slå ifrån den. Om du inte kan det så måste du använda någon av de vanliga ljudingångarna på anläggningen (AUX). Du kan inte ha två RIAA-steg i en och samma kedja.
Separat
RIAA-förstärkare
Om varken vinylspelare eller anläggning har inbyggd RIAA måste du ha den separat i form av en liten box. Separata RIAA-förstärkare finns från en ganska låg kostnad upp till häftigaste High End-nivå. Därför används de både för att de behövs och som en läcker uppgradering. Om du har en Moving Coil-pickup med audiofila kvaliteter behöver du oftast också en separat RIAA-förstärkare.
Obs: De flesta inbyggda RIAA-steg (och en del separata) kan bara hantera vanliga Moving Magnet-pickuper (MM). Det ska du vara medveten om ifall du har en Moving Coil-pickup (MC) eller vill ha möjlighet att uppgradera till MC senare.