Hopp til innhold
Gör-det-självare har fina möjligheter att ta ut svängarna när de ska bygga in ljud i hemmet. Här är några tips på hur du kommer igång.

I dag finns mängder av kvalitetsprodukter som är speciellt designade för dig som vill bygga in ljud, och det finns väldigt mycket som du kan klara själv om du är lite händig. HiFi Klubbens experter har här samlat några tips som du kan utgå ifrån.

Förbered dig
och undersök dina rum

Den goda nyheten är att du får lov göra det mesta själv, bortsett från att dra strömmen. Överlåt allt som har med det elektriska att göra åt en professionell elektriker. Det kan vara livsfarligt att hitta på hemmasnickrade lösningar, och det kan vara olagligt. Det kan också vara en god idé att prata med en hantverkare innan du gör ditt först hål i taket, och ju tidigare i processen du kan få hjälp och vägledning desto bättre. Om det behövs kan HiFi Klubben utan förpliktelser föra en dialog direkt med din hantverkare å dina vägnar.

Inbyggt ljud med
multiroom

Inbyggt ljud och ett trådlöst multiroom-musiksystem är en genial kombination som kan fylla hela ditt hem med all världens musik trådlöst. Här får du stort ljud och alla smarta möjligheter utan att behöva kompromissa med din eleganta inredning.
Läs mer om Multiroom

Du behöver ta reda på om det faktiskt är möjligt att bygga in högtalare i dina väggar och tak. Om du inte har plats i taket och inte har tänkt att bygga ett sänkt tak så får du skrota planerna på inbyggda takhögtalare och istället titta på diskreta lösningar som kan monteras utvändigt.

Kom ihåg att vara väldigt noggrann vid monteringen. Det är otroligt viktigt att installationen är 100 procent lufttät. Faktum är att det nog är det allra viktigaste för att uppnå bra ljudkvalitet. Det får inte finnas ”hål i taket” och både högtalare och backbox måste sluta helt tätt. Annars kommer basen att låta ”pff” istället för ”BOM”, och det är det ingen som orkar lyssna på.

Dra massor av
tomrör (kabelrör)

När du bygger eller renoverar ska du alltid tänka på tomrör – de är otroligt viktiga för möjligheterna att bygga in ljud. Har du dragit tomrör i väggarna är du väldigt väl förberedd för framtida behov. Fundera på hur du kan dra rören, från en central punkt där förstärkare och teknik kan stå, ut till de ställen där du en dag kanske vill ha högtalare. Det kostar praktiskt taget ingenting när du väl är igång.

HiFi Klubben rekommenderar rör på 20 mm, och kabeldragningen går smidigare om du placerar tomrören med stora mjuka svängar. Skippa helt 90-graderssvängar – så har du säkerställt en lyckad framtida kabeldragning.

En falsk vägg
– en smart lösning

Med en falsk vägg kan alla få en elegant inbyggnadslösning utan att skära hål i hemmets fasta väggar. Här slipper du många av de praktiska funderingarna, och kabeldragning och montering blir väldigt enkel samtidigt som resultatet kan bli otroligt snyggt.
Läs mer om en falsk vägg

Gör det själv
Tips och tricks

När ska du använda en
backbox?

En backbox är ett separat ”kabinett” som du monterar bakom en inbyggnadshögtalare, dolt i väggen eller taket. Det finns många myter och missförstånd kring när och hur du ska använda en backbox. Här kan du se vad det handlar om.
Läs mer om backboxen

Fuktspärr

Fuktspärren är ett slags membran (oftast en plastfolie) som ska se till att varm luft inifrån byggnaden inte ska pressas ut i framför allt väggar och tak. När den varma luften inifrån möter den kallare luften utifrån kan det nämligen uppstå kondens och fukt – och därmed mögel, röta och svamp i organiska material som till exempel trä.

I dag isoleras hus tätt och därför ställs stora krav på att fuktspärren sluter tätt, särskilt i nybyggda hus. Fuktspärren sitter ofta en liten bit in i isoleringen så att den inte syns vid första ögonkastet. Om du råkar bryta fuktspärren när du monterar högtalaren är det viktigt att täppa till eventuella hål helt tätt igen. Potentiella fuktskador kan skapa stora problem och därför är det viktigt att be en fackman om råd om du är det minsta tveksam om något.

Kablar, kablar,
kablar

Även om mer och mer blir trådlöst så är kablar fortfarande den bästa och mest stabila anslutningen, även för ljud. Högtalarkablar kan dras långt om de är rätt dimensionerade, och om du väljer kablar som är avsedda för installation så är de lätta att dra igenom tomrör. De här modellerna har nämligen en slät yta och en styvare konstruktion än vanliga kablar.

På HiFi Klubben rekommenderar vi oftast kablar med en tjocklek på 1,5 och 2,5 kvadratmillimeter för inbyggnadshögtalare. Om kabeln är för tunn och ska dras långa sträckor blir motståndet för stort, vilket resulterar i ett tunt ljud utan ordentligt bas. Om du väljer exklusiva och avancerade högtalare behöver du kablar i hög kvalitet och bör dra dem så korta sträckor som möjligt. Då får du det fina ljud du har betalat för.

Bo bra med ett bra
nätverk

Det är trevligt att kunna samla prylar som nätverksutrustning, förstärkare, switch och liknande i ett och samma rum. Men om du placerar din wifi-router i ett teknikrum i ena änden av huset så kan det bli svårt att få ordentlig trådlös täckning i rummen längst bort. Därför är det en god idé att dra nätverkskablar från teknikrummet till olika delar av huset. Till exempel till vardagsrummet där du gärna vill ha en riktigt stabil nätverksförbindelse för streaming på TV, spelkonsol och musikanläggning.

Du bör åtminstone fundera på att dra en nätverkskabel till en central punkt där du kan placera en ordentlig trådlös åtkomstpunkt för ditt wifi. Då blir det enklare för både dig själv och resten av familjen att njuta av streaming utan bortfall och irritation. Kom också ihåg att du behöver ha god tillgång till ström, dvs. gott om stickkontakter.

Kom gärna in på HiFi Klubben om du har frågor – och mycket nöje med ditt projekt!

Ljudmöbel
Smart och enkelt

En elegant ljudmöbel är ett perfekt alternativ om du vill dölja anläggning och högtalare men inte vill bygga in prylarna i väggar och tak
Läs mer

Boka ett
Gratis
möte om osynligt ljud

Vi vill gärna ge dig bästa möjliga rådgivning, personligt anpassad för just dina ljudplaner. Boka en tid för en pratstund utan förpliktelser – så är du på god väg mot ett bra resultat. Du är också varmt välkommen att ställa frågor i någon av våra butiker.