- Startsida›
- Hörlurar›
- Hörlursförstärkare›
- BURCONDUCTOR3PERFSI
BURSON AUDIO Conductor 3 Performance Silver
Fördelar
- Klass A-utgångssteg
- Byggd med diskreta komponenter
- Audiofil USB-port med stöd för upp till 32 bit/768 kHz
- Förstärkarmodulerna kan uppgraderas för ännu bättre ljud
- Pass-through för anslutning till andra komponenter, exempelvis effektsteg
- Kan driva även de mest tungdrivna audiofila hörlurar
- Läckert och solitt utförande i aluminium
Begränsningar
- Inga analoga ingångar
- Ingen anslutning för balanserade hörlurar
- Inga tonkontroller
- ”Endast” anslutning för ett par hörlurar
Linköping
Burson Conductor 3 Performance – toppklassig hörlursförstärkare för kräsna lyssnare
Burson Audio är nya på HiFi Klubben. I jakten på de allra bästa hörlursförstärkarna fick vi bege oss till andra sidan jordklotet, närmaste bestämt till Australien, för att hitta något som höll måttet. Men det var väl värt resan!
Burson Conductor 3 görs i fyra olika utgåvor. Ingen av dem är billiga, men när du hör dem verkar priset mer än rimligt. För de här prylarna är i en klass för sig.
Burson Conductor 3 Performance är grundmodellen – men den börjar där alla andra för länge sedan har gett upp.
Här rör det sig om en hörlursförstärkare för digitala ljudkällor. Det vill säga att det finns en inbyggd digitalomvandlare, men inga analoga ingångar. Utöver att du kan koppla in dina favoritlurar så har den två par RCA-utgångar så att du kan använda den som DAC eller som digital förförstärkare.
Den analoga delen är konstruerad efter den klassiska mallen med diskreta komponenter och klass A-utgångssteg. Det är principer som skulle verka lyxiga i en fullvuxen integrerad förstärkare. Men det här är ”bara” en hörlursförstärkare – så det här är med andra ord helt galet bra.
Den digitala delen är i gengäld splitter ny och särskilt utvald, eftersom ESS gör några av de bästa D/A-omvandlare som går att uppbåda. Samma kretsar används i alla modeller, det är bara antalet som varierar.
En perfekt partner till datorn
Burson har gett Conductor-seriens USB-port mycket kärlek. Här används ett kraftfullt XMOS-chip som kan utnyttja Conductor-seriens digitala kretsar till max. USB-porten stödjer signaler upp till 32 bit/768 kHz och kan till och med spela av DSD 512-filer.
På förstärkarens front sitter dessutom en mikrofoningång. Anslut dina audiofila hörlurar och en separat mikrofon, sedan är du redo för gaming med en ljudkvalitet i en klass som bara ett fåtal någonsin kommer att få uppleva. Du kan också ansluta ett headset, som Audeze LCD-GX – ett par gaming head-fi-hörlurar med mikrofon – direkt till förstärkaren.
Diskretion – en hederssak
Burson gör inte saker och ting som andra. Först och främst är de inbitna motståndare till sedvanliga operationsförstärkare – alltså de små integrerade kretsar som kan användas som färdiga byggklossar i nästan alla analoga hifi-apparater.
Operationsförstärkare är praktiska eftersom de tillsammans med en handfull billiga komponenter gör det möjligt att på ett ganska enkelt sätt skapa en förförstärkare eller en analog del till en CD-spelare.
Men det håller helt enkelt inte måttet enligt Burson. Problemet är att den begränsade ytan på den lilla klumpen kisel som integrerade kretsar består av inte lämnar plats för några komponenter av ordentlig kvalitet. Och eftersom alla komponenter är integrerade i samma chip kan de inte testas eller paras ihop individuellt.
Men istället för att konstruera sina hörlursförstärkare med diskreta komponenter har Burson Audio valt att behålla formatet hos de integrerade kretsarna – men bygga dem med diskreta komponenter av hög kvalitet. De blir tämligen stora men passar fortfarande i de socklar som anpassats för vanliga operationsförstärkare på kretskorten.
Det betyder att Bursons diskreta operationsförstärkare kan användas överallt där man annars skulle ha använt en vanlig krets. Det innebär också att du kan uppgradera din Burson-hörlursförstärkare genom att byta ut operationsförstärkarmodulerna mot dyrare varianter och få ännu bättre ljud.
Burson Audio har under de senaste 10 åren utvecklat sex generationer diskreta operationsförstärkarmoduler, och de erbjuder dessutom varianter av varje enskild modell i olika pris- och kvalitetsklasser.
Klasskamp
Burson Audio har valt att satsa på klass A-förstärkare som är kända för sitt välljud och sin musikalitet – men också för sin höga strömförbrukning. Där en klass D-förstärkare omvandlar minst nio tiondelar av den tillförda effekten till uteffekt, så gäller det omvända för klass A-förstärkare: Här avges nio tiondelar av effekten som värme i kylflänsarna och bara en tiondel som ljud.
För att inte göra det alltför lätt för sig har Burson audio valt att pressa in en klass A-förstärkare i ett kabinett som är lika kompakt som en modern klass D-förstärkare. Det är möjligt tack vare att det 6 mm tjocka aluminiumkabinettet fungerar som en enda stor kylfläns. Den räfflade ytan är inte en designnyck, utan helt enkelt det mest effektiva sättet att avleda värmen.
SABRE32 DAC
Den skyhöga kvaliteten i förstärkaren kan kvitta om signalen som kommer in i den är halvdålig. Samtliga av Bursons hörlursförstärkare har en inbyggd digitalomvandlare. Och de har valt den som de anser vara allra bäst, nämligen ESS SABRE32 9038. Jämfört med andra bra D/A-omvandlare som Burr Brown PCM1793, levererar ESS 9038 högre upplösning och öppenhet, samt bättre dynamik och klarhet.
Trådlös kvalitet
Bluetooth är både populärt och älskat. Och det med god anledning. Bluetooth är ett enkelt och praktiskt sätt att överföra ljud trådlöst, och alla mobiltelefoner och bärbara datorer stödjer det.
Dessvärre har det vanliga Bluetooth-protokollet sina begränsningar eftersom signalen komprimeras kraftigt innan den skickas vidare. Det ger en kvalitet som ligger närmare MP3-filer än CD-kvalitet.
Lösningen på det problemet är aptX-protokollet, som ger en betydligt bättre ljudkvalitet än det grundläggande A2DP-protokollet, även om ljudet fortfarande är komprimerat. Bursons hörlursförstärkare använder den senaste utgåvan, kallad aptX HD, som stödjer högupplöst ljud och samtidigt har en mycket högre bandbredd. Signalen komprimeras fortfarande, men ljudkvaliteten ligger mycket nära CD-kvalitet. Den ligger så nära att man kan kosta på sig att lyssna trådlöst utan att offra någon kvalitet.
Ström utan motstånd
En del tillverkare är trogna gammaldags linjära strömförsörjningar där en solid transformator omvandlar elnätets 230 volt till de lägre spänningar som ska användas i förstärkaren. På grund av det inre motståndet i transformatorn är det dock svårt att leverera ström tillräckligt snabbt för att hänga med variationerna i musiken.
Bursons Max Current Power Supply (MCPS) slipper den tunga transformatorn och ett helt batteri av stora laddningskondensatorer genom att först klocka om nätfrekvensen till 170 kHz. Som en bonus flyttas brus och störningar långt utanför det hörbara området.