Hopp til innhold
Center

Bowers & Wilkins HTM72 S2 Rosenträ

Fördelar

  • Matchar 700-seriens mindre högtalare i klang och dynamik
  • Passar i ett rum med standard-hifi-möbler, till exempel unnu eller clic
  • Fin återgivning av röster och filmeffekter
  • Snygg finish i lack eller äkta träfaner
  • Solitt och resonansdämpande kabinett

Begränsningar

  • Inget FST-mellanregister
  • Till de största modellerna i 700-serien är HTM71 S2 ett bättre val

B&W HTM72 S2 – kompakt centerhögtalare till hemmabiosystem i B&W 700-serien

HTM72 S2 är en kompakt centerhögtalare som är det naturliga valet för en kompakt B&W-hemmabio. Den är exakt avstämd för att matcha klangen i 700-seriens mer kompakta modeller, till exempel golvhögtalaren 704 S2 eller den kompakta högtalaren 706 S2. I en sån kombination kan du lita på att du får en perfekt sammanhängande ljudbild som gör dagens imponerande högupplösta filmljud full rättvisa.

Finishen på HTM72 S2 håller toppklass och passar naturligt in i en stilren hemmamiljö, oavsett om du väljer versionen i äkta träfaner, svart högglans eller matt vit lack. Frontskyddet monteras med hjälp av magneter, så du behöver inte titta på några fula monteringshål om du väljer att använda högtalaren med synliga element.

HTM72 S2 finns i äkta rosenträ, matt vitt eller svart högglansfinish.

B&W 700 Series – High End-kvalitet i mellanklassen

Nya 700 S2-serien från Bowers & Wilkins ersätter CM S2-serien som i många år har varit otroligt populär bland musik- och hemmabioentusiaster över hela världen. Den här gången handlar det emellertid inte bara om en uppdatering – det här är en helt ny serie!

Jämfört med CM-serien har prestanda förbättrats avsevärt för alla modeller, och de har använt så många tekniker från den påkostade 800 Series Diamond att det föll sig helt naturligt att kalla den nya högtalarfamiljen för 700. Det här gör att den givetvis placerar sig mellan den mer ekonomiska 600-serien och den exklusiva toppserien.

Om högtalarna ändå verkar bekanta så är det absolut ingen tillfällighet. Mycket av CM-seriens grundläggande kabinettdesign har nämligen bevarats. Den här designen är elegant och populär, och har sedan länge visat sig vara tidlös. Därför har B&W koncentrerat sig på att ge dig så många av kvaliteterna i 800-serien som möjligt till ett pris som fortfarande är lösbart för vanliga dödliga.

700-serien sätter en ny standard i mellanklassen som konkurrenterna kommer att få mer än svårt att mäta sig med. Och oavsett om du behöver en kompakt finsmakarmodell eller en tung, komplett hemmabio kan du vara säker på att du får en gediget exklusiv upplevelse med 700-serien!

Solid och elegant design med ljudet i fokus

Designen på 700-serien är enkel, stilren och exklusiv. Du kan välja mellan äkta träfaner, svart högglans eller matt vit lack. Under ytan hittar du en otroligt solid konstruktion som hjälper elementen att prestera optimalt.

Frontbaffel och sidor utgörs av extra tjocka plattor, och på insidan sitter solid stagning i MDF. Det styva kabinettet reducerar resonans i de lägre frekvenserna, samtidigt som den tyngre massan den i de tjockare kabinettsidorna reducerar högfrekvent resonans. Du ser inte alla de här finesserna – men du kommer att njuta av resultatet av dem.

Precis som på 800-serien sitter det ömtåliga diskantmembranet väl skyddat bakom ett diskret metallgaller som har utformats för att släppa igenom ljudet helt intakt. Samtidigt får du en front helt utan synliga monteringsskruvar. Det här gör att de snygga aluminiumringarna kring elementen kommer till sin fulla rätt så att din högtalare från 700-serien kan bli en elegant möbel i ditt vardagsrum, både med och utan tygfront.

Nautilus och Carbon Dome – en diskant utan missljud

Bowers & Wilkins patenterade Nautilus-diskant har under flera år och i olika utgåvor varit standard på nästan samtliga av deras högtalare. Nautilus-principen bygger på ett rör som är monterat på elementets baksida och nästan fungerar som en bakvänd trumpet. Det här röret absorberar effektivt alla de ljud elementet alstrar bakåt, så att det framåtriktade ljudet inte påverkas. Och det är ju det du lyssnar på från en högtalare.

Den Nautilus-laddade diskanten i 700-serien introducerar en helt ny diskant-teknik från Bowers & Wilkins: Carbon Dome. Den utgör det nya mellanledet mellan aluminiummembranet i 600-serien och det påkostade diamantmembranet i 800-serien.

En Carbon Dome består av två sektioner. Den främsta delen är ett aluminiummembran med en tjocklek på bara 30 my som får en tunn kolbeläggning vid en process som kallas Physical Vapor Deposition (PVD). Den bakre delen är en 300 my tjock ring av kolfiber som skärs ut med laser för att passa profilen på aluminiumdomens yttersta del och sedan fästs vid denna. Resultatet är en dome med enastående styvhet, där frekvensen för uppbrytning flyttats ända till 47 kHz – utan överflödig vikt eller andra nackdelar!

702 S2 och HTM72 S2 har diskanten monterad i ett separat hus på ovansidan av kabinettet för att optimera spridningen och förhindra inverkan av kabinettvibrationer – åter igen en princip hämtad från 800-serien. Precis som på 800-serien har 700-seriens diskanthus svarvats ur ett massivt aluminiumblock istället för att ha gjutits i zink som i de tidigare CM-högtalarna.

Det nya diskanthuset är massivt och väger över 1 kg, så det är ytterst solitt och resonansdött. Denna design gör det också möjligt att använda själva huset för att kyla ner diskanten på samma sätt som i 800-serien. Bra kylning är viktig eftersom det ger lägre drifttemperatur i diskantelementets spole, vilket gynnar både ljudkvalitet och hållbarhet.

Elementet är även mekanisk frikopplat från kabinettet i de modeller där det sitter monterat i frontbaffeln. Här är det bara gjort med hjälp av en ring av syntetisk gel kring magnetmotorn, vilket ger en klarare och mer tredimensionell ljudbild.

Continuum (kuhn-tin-you-uhm)

Under utvecklingen av den påkostade 800 Series Diamond D3 lyckades B&W hitta ett material som kunde ersätta Kevlar, som annars har använts till membranen i både deras FST- och bas-/mellanregisterelement sedan 1974: Continuum! Precis som Kevlar är Continuum ett vävt material, där man fortfarande använder sig av en kontrollerad uppbrytning, men med betydligt bättre spridning.

Samtidigt är uppbrytningen i själva materialet ännu mer kontrollerad än med Kevlar. Förvrängningen kan därför hållas på ett absolut minimum. Med Kevlar kunde B&W konstruera membran som nästan betedde sig så som man ville. Det nya materialet i Continuum-elementen ger ett membran som uppför sig precis enligt önskemålen – och ger en förvrängning som tagits ner på en nivå som du bokstavligt talat aldrig hört!

All den här tekniken har ärvts direkt från 800-serien, och du skördar frukterna av B&W:s banbrytande arbete när det kristallklara ljudet sköljer in i dina öron.

FST– ett unikt mellanregister med unika kvaliteter

Samtliga trevägsmodeller i 700-serien är bestyckade med B&W:s unika "kantlösa" Continuum FST-mellanregister. FST-elementet är konstruerat utan den traditionella kantupphängning som vanliga element brukar ha, och detta ger en extremt välupplöst och neutral återgivning av röster och instrument.

Membranet i ett FST-mellanregister är vävt på ett speciellt sätt som gör att oönskad resonans på elementets yta "slås i sönder". Tillsammans med den kantlösa FST-upphängningen kommer membranet att återge olika frekvenser på olika områden av ytan. Elementet "flexar" ut från den påförda tonen istället för att röra sig som en kolv, och det här bidrar till att sprida alla frekvenser i arbetsområdet lika bra. Det här gör att du inte tvunget måste sitta på en bestämd plats för att kunna njuta av musiken optimalt.

Den finjusterade "anti-resonance"-massdämparen i membranets mitt hjälper också till att dämpa vibrationer och styra uppbrytningen. Själva högtalarchassiet är ultrastabilt gjutet i aluminium, och inuti kabinettet har elementet på ett raffinerat sätt monterats på baksidan av chassiet via ett specialanpassat fäste. Här isolerar ett helt nytt dämpningssystem element och kabinett från varandra så att oönskade vibrationer inte förorenar ljudsignalen.

Aerofoil – basåtergivning från de högsta luftskikten

De renodlade baselementen i 700-serien är bestyckade med en förenklad utgåva av det ultralätta och ultrastyva Aerofoil-membran som utvecklades till 800-serien. Inspirationen till Aerofoil-membranen i 700-serien har fortfarande hämtats från flygindustrin och det rör sig fortfarande om en sandwichkonstruktion. Men här har den ett solitt utförande med två solida lager av papp kring ett lager polystyrenskum istället för kolfiber och syntetiskt specialskum som i 800-serien.

Trots den enkla konstruktionen är 700-seriens baselement ytterst potenta. De lätta och styva membranen fungerar som en nästintill perfekt "kolv", som är väldigt svår att driva till uppbrytning i hela arbetsområdet. Det är av precis samma anledning som Bowers & Wilkins har utvecklat Carbon Dome-diskanten till den här serien. Du kommer att bli överraskad över den precision och dynamik dessa avancerade baselement kan leverera.

Less is more

Delningsfiltret har stor betydelse för en högtalares ljudkvalitet, och precis som i deras dyraste serier har Bowers & Wilkins i 700-serien optimerat samspelet mellan elementen så att delningsfiltret kan reduceras till ett fåtal komponenter. Dessa är i gengäld av utsökt kvalitet och har valts ut genom en lång rad ingående lyssningstester. Färre komponenter ger en mer direkt signalväg som åter igen ger bättre ljud.

Skruvterminalerna på bakpanelen är kraftiga för att fungera problemfritt under högtalarens livstid. Du har också möjlighet att bi-wire-koppla högtalaren så att du kan krama de sista resurserna ur systemet.

Basreflexporten är B&W:s unika Flowport som har små fördjupningar i mynningen. Ytan påminner om en golfboll och minskar luftmotståndet så att luften lättare kan passera. Det ger en renare och djupare bas samtidigt som förvrängningen minskar.

Mer från Bowers & Wilkins

Tillbehör till Bowers & Wilkins HTM72 S2

Rekommenderade alternativ